Tirsdag eftermiddag sendes Danmarks første kommercielle satellit ud i rummet.

Som en del af MARIOT-projektet, med Aalborgs Sternula i spidsen, vil Aalborg Universitet, GateHouse SatCom, Satlab, DMI, Space Inventor og Innovationsfonden sende Danmarks første kommercielle satellit ud i rummet, når SpaceX-raketten Transporter 6 letter fra Florida i dag d 3 januar. kl. 15.55 dansk tid. Skriver Sternula i en mail til Hirtshals-avisen.dk.


Formålet med MARIOT-projektet er at demonstrere VDES-baseret satellit, og opsendelsen af Sternula-1 er således en milepæl for den maritime industri, da satellitten vil være udgangspunktet for verdens største satellitnetværk målrettet den maritime industri.


Sternula 1 sattelitten er nu bragt ombord på SpaceX raketten Transporter 6 i Cape Canaveral, Florida, hvorfra opsendelsen følges på afstand af en delegation bestående af Sternula, Aalborg Universitet, GateHouse SatCom, Satlab, DMI, Space Inventor, Innovationsfonden samt repræsentanter for shippingindustrien, ministre og officerer. Sternula-1 er den første af et stort antal små satellitter, der sammen med i alt 60 andre Sternula-satellitter vil udgøre verdens største satellitbaserede kommunikationsnetværk for skibsfarten.

Netværket vil dække globalt, så skibene vil kunne kommunikere med hinanden, med myndigheder, tjenesteudbydere og ikke mindst havnene.


Sternula-1 og den indbyggede AIS 2.0-teknologi, også kaldet VDES, rummer et enormt kommercielt potentiale, da shippingindustrien mangler en fælles global standard for udveksling af data og kommunikation. Lanceringen af Sternula-1 er således et vigtigt første skridt mod øget digitalisering i shippingbranchen, som blandt andet vil føre til højere effektivitet og en langt nemmere digital koordinering af alt fra dokker, proviant og brændstof til lokationsbaserede vejrudsigter. Det skal blandt andet sikre mindre ventetid fra havnene og dermed lavere CO2-udledning fra skibene.


Du kan følge med på SpaceX youtube kanalen “klik her” . opsendelsen er kl 15.55.

Fotos: Sternula.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *