Unge vinder innovationspris for en pude, der forebygger tryksår

Et hold af opfindsomme elever fra SOSU Nord og Tech College løb med sejren i Regionsrådets innovationskonkurrence, Nordjyske Nyskabere. Vinderne blev belønnet for at have opfundet en pude, der forebygger tryksår hos kørestolsbrugere eller siddende patienter.

Musikkens Hus i Aalborg dannede den 6. december rammen om en spændende og festlig finale i årets udgave af Nordjyske Nyskabere, som er Regionsrådets store innovationskonkurrence for elever på de nordjyske ungdomsuddannelser.

Fem finalisthold, ud af det rekordstore felt på 53 hold, stod klar til at præsentere hver deres idé og produkt for dommerpanel og gæster. Alle hold leverede en overbevisende præsentation, men ved dagens afslutning var det holdet ICA Smartseat fra SOSU Nord og Tech College, der stod som vinder af Nordjyske Nyskabere 2022.

Original idé med stort potentiale og værdi

ICA Smartseat består af Tami Søhus-Hartmann, Asger Riiser og Steffen Sørensen. Holdet har arbejdet på deres innovative idé siden september, og de har undervejs fået sparring fra holdet af mentorer bag Nordjyske Nyskabere. De tre unge har opfundet en pude, der nemt og brugervenligt opfanger tegn på udvikling af tryksår og forebygger tryksårs opståen. Via pudens funktioner vil både brugeren og sundhedspersonale få et overblik over, hvordan brugeren sidder og hvilke områder, der er mest tryk på. På baggrund af disse data foretages justeringer via app eller hjemmeside, og pudens indbyggede computer indstilles til at foretage ændringer i sædets justering.

Dommerne var enige om, at holdet leverede en overbevisende præstation, og at de har formået at bruge kritik og sparring til at løfte deres idé til et helt nyt niveau. Dommerne var desuden enige om, at produktet kan løse en samfundsmæssig problemstilling, hvor produktet gavner både den enkelte og samfundet. Foruden at skåne brugeren for ubehagelige tryksår kan puden nemlig frigøre ressourcer, som ellers bruges på behandling af tryksår, til andre og mere værdiskabende opgaver i sundhedssektoren.

Med sejren i Nordjyske Nyskabere følger målrettet rådgivning fra Weltklasse reklame og pr., Advokatfirmaet Vingaardshus og Revisionsfirmaet Beierholm. Derudover får vinderholdet sparring fra en mentor i et år, og de modtager en præmiecheck på 25.000 kr. fra Regionsrådet, som de kan bruge til at videreudvikle deres forretningsidé og produkt.

Som et synligt bevis på sejren får SOSU Nord og Tech College æren af at have den specialdesignede skulptur, Viljen, til at stå på skolen. Skulpturen er lavet at den nordjyske kunstner, Christian Svendsen og bærer en bronzeplade for hvert vinderhold i Nordjyske Nyskabere.

Iværksætteri skaber udvikling og arbejdspladser

Med innovationskonkurrencen Nordjyske Nyskabere, som blev skudt i gang i 2012, vil Regionsrådet inspirere flere unge til at arbejde med innovation, forfølge deres gode idéer og måske i sidste ende springe ud som iværksættere og etablere virksomheder, der kan skabe udvikling til gavn for Nordjylland:

– Regionsrådet har i flere år arbejdet med at styrke unges interesse for innovation og iværksætteri. De unge besidder en fantastisk idérigdom, og det er imponerende at se, hvor langt de kan nå på forholdsvis kort tid med den rette støtte og sparring. Vi har igen i år set et tårnhøjt niveau i finalen, så det tegner godt for fremtiden – både for de unge selv og for Nordjylland, siger Peder Key Kristiansen, formand for Udvalg for Regional Udvikling og Innovation.

Yderligere informationer:

Nordjyske Nyskabere

Nordjyske Nyskabere er Regionsrådets store innovationskonkurrence for unge på de nordjyske ungdomsuddannelser. Konkurrencens mål er at styrke deltagernes lyst og evne til at tænke og arbejde innovativt og kreativt med at få nye ideer samt udvikle og realisere dem. Nordjyske Nyskabere handler om at arbejde med ideer, der skaber værdi enten økonomisk eller samfundsmæssigt for de mennesker, ideerne berører.

Læs mere om Nordjyske Nyskabere på www.nordjyskenyskabere.dk

NORDJYSKE NYSKABERE 2022, VINDERHOLDET ICA SMARTSEAT. FOTO: MORTEN HOLST, FOTOGRAF AALBORG.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *