Frem med stjernekikkerten i nat er der chance for at se 150 stjerneskud i timen

Jorden passerer igennem en meteorsværm med op mod 150 stjerneskud i timen.

Midten af august er altid en speciel tid på året for folk, der er fascineret af stjernehimlen.

Over de sidste par dage har Jorden passeret igennem en meteorsværm, og antallet af stjerneskud topper natten til fredag. Her kan man opleve det meteor-fænomen som kaldes for Perseiderne, der betyder, at stjernehimlen oplyses af op mod 150 stjerneskud i timen ud fra stjernetegnet Perseus.

Til sammenligning er der mellem to til fem stjerneskud i timen i løbet af en normal nat.

Muligheder trods skyer

For de fleste i det sydlige Jylland vil himlen i løbet af natten være dækket af skyer, der besværliggør muligheden for at se stjerneskud. Der kan dog være huller i skydækket, hvorfor der stadig er mulighed for få et glimt af meteorsværmen. I Nordjylland er der god chance for at se dem.

– Det er desværre ikke sikkert, at man kan se himlen, hvis man går ud i nat, men det er absolut værd at kigge ud. Der kan jo godt være et hul, lige der hvor man kigger ud, siger Andreas Nyholm, meteorolog på TV2 Vejret.

– Jeg har selv set nogle rigtig flotte meteorer under Perseiderne. Det er det flotteste show på året, og det er derfor et højdepunkt på nattehimlen, siger han.

Sådan kan du opleve stjerneskud

Uanset vejrforhold er der størst mulighed for at se stjerneskuddene jo mørkere et sted, du befinder dig. Her spiller både stedet og tidspunktet på natten ind.

Først og fremmest skal man have et så stort udsyn til nattehimlen som muligt. Så man kan med fordel kan søge udenbys eller op på et tag, hvor der vil være mindst lys, som kan påvirke synsoplevelsen.

På samme måde har man størst chance for at se meteorerne, hvis man er udenfor i tidsrummet efter midnat og frem til klokken 04.00.

Det er også en fordel at kigge mod nordøst i retning mod det stjernetegn, som hedder Perseus. Det er netop her, meteorerne vil stråle ud fra, fortæller Andreas Nyholm.

Nattens meteor-fænomen er en af de to største tilbagevendende meteorsværme. Den anden kan ses i december.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *