Elcykler kan styrke sundhed og mobilitet i landdistriktet

Mens mange af os henover sommeren har fulgt de toptrænede atleter besejre bjergene i Tour de France, så vil Aalborg Kommune nu have endnu flere borgere til at benytte jernhesten, og endnu mere specifikt – de elektrificerede af dem.
Efter succesfulde forsøg med elcykler som dagligt transportmiddel i både Frejlev og Vodskov, har politikerne i Sundheds- og Kulturudvalget afsat en halv million kroner til at undersøge om elcykler kan skabe mere mobilitet og fleksibilitet i trafikken i Aalborgs landdistrikt og med ekstra sidegevinster som motivation.


– Vi ved fra tidligere pilotprojekter at elcyklen kan være med til at skabe større frihed hos borgerne. Frihed til at flytte sig over større distancer end på den almindelige cykel og som et reelt alternativ til bilen og de offentlige transportmidler. Og så ved vi jo, at tid på cyklen er lig med både fysisk og mental sundhed. Derfor inviterer vi nu landdistriktets borgere ind til et informationsmøde, hvor vi i samarbejde med dem vil skabe lokale forsøgsordninger med elcykler, siger Jes Lunde, rådmand i Sundhed og Kultur i Aalborg Kommune.


Meget står i cyklingens tegn i 2022. Udover en veloverstået dansk Tour-start med tilhørende folkefest, så er 2022 også i Folketinget udnævnt til cyklens år. De sidste projekter i henholdsvis Vodskov og Frejlev har været tættere på storbyen. I det nye projekt skal det afprøves om elcykler kan bruges til hverdagsmobiliteten længere væk fra Aalborg. Initiativet til det nye forsøg i Aalborg kommer fra borgerne i landdistriktet selv repræsenteret af LAK (Landsbyerne i Aalborg Kommune):


– Jeg synes det er et alletiders projekt. Dels fordi det skaber sundhed, men også fordi det går i tråd med mobilitetsplan 2040, hvor der er fokus på blandt andet bæredygtig mobilitet. Personligt tror jeg elcykler kan være et godt alternativ til bil nummer to. Jeg håber på, at vi igennem projektet kan få prøvet nogle modeller af og få synliggjort overfor en række borgere at elcyklen er et reelt alternativ.  Jeg håber også på at forsøgsprojektet på sigt ender i et mere permanent tilbud i landdistriktet – måske i stil med løbehjulene inde i Aalborg, siger Leo Helmer, formand i LAK.


Stort informationsmøde 24. august
I landdistriktet er bilen for mange en uundværlig del af hverdagens transport, men tal viser at 25 procent af familierne ikke har adgang til en bil. Derfor ses der nu muligheder i at supplere hverdagsmobiliteten med elcykler. Rammerne for forsøget er ikke lagt fast endnu, da borgerne inviteres til at være med til at forme det. Håbet er, at flere landsbyer vil deltage, men ikke nødvendigvis efter samme model. Aalborg Kommunes landdistriktsgruppe inviterer derfor nu borgere fra landdistriktet ind til et stort informationsmøde:


Informationsmødet er i Gigantium 24. august fra klokken 17.00 – 18.30

Tilmelding her: sundhed-kultur.nemtilmeld.dk/588

– Informationsmødet vil dels indeholde oplæg fra kommunen, men også små workshops eller øvelser, hvor vi sammen med de fremmødte borgere skal komme lidt nærmere hvad elcykler kan skabe af muligheder i deres landsby. Vi håber rigtigt mange melder sig til, og i sidste ende får skabt et godt fundament for forsøget, siger Pia Juul Eriksen, landdistriktskonsulent i Sundhed og Kultur i Aalborg Kommune

Eventuelt interesserede borgere opfordres til at gøre sig forskellige overvejelser om hvad elcyklerne eventuelt kunne supplere og løse i deres lokalområde:
–    Er der nogle lokale udfordringer, som elcyklen kan bidrage til at afhjælpe?
–    Hvilke transportløsninger vil I gerne teste (almindelige elcykler, ladcykler, seniorcykler, løbehjul osv.)?
–    Skal de bruges til og fra arbejde? 
–    Til og fra offentlig transport? Til og fra fritidsaktiviteter?
–    Hvor i byen skal de være placeret, så flest muligt får gavn af dem?
–    Hvordan kan forsøget forankres i landsbyen?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *