Danmark forbyder som første land i verden bly i riffelammunition til jagt

Den 1. april 2024 vil det være slut med bly i riffelammunition til jagt. Det er en konsekvens af en ny bekendtgørelse om våben og ammunition, som træder i kraft 1. juli i år. Forbuddet er et fremskridt for både miljø og sundhed.

Hver gang man sætter tænderne i et stykke krondyrfilet eller dyreryg skudt med blyammunition, risikerer man at få blystøv med.

Blystøvet bliver spredt i kødet og kan ikke ses med det blotte øje, men selv i meget små koncentrationer udgør det en risiko for sundheden. Derfor forbyder en ny bekendtgørelse om våben og ammunition nu bly i riffelammunition til jagt fra 1. april 2024. Selve bekendtgørelsen træder i kraft 1. juli 2022. 

“Det er et stort skridt og vigtigt skridt for folkesundheden at vi nu kan forbyde bly i riffelammunition til jagt,” siger fuldmægtig Søren Egelund, Miljøstyrelsen.

“Men heldigvis er de danske jægere godt forberedt på forbuddet. Danmarks Jægerforbund har gennem flere år arbejdet aktivt på at få blyet udfaset, og mange jægere er allerede gået over til de nye, blyfri alternativer.”

Bly er et farligt tungmetal

Et forbud mod bly i riffelammunition til jagt er en god nyhed for de kommende generationer, for bly er et sundhedsfarligt tungmetal, som blandt andet skader hjerneudviklingen hos børn. Børn, gravide kvinder og kvinder i den fødedygtige alder er derfor mest udsatte for påvirkning.

Bly blev tidligere brugt i mange produkter, hvor det nu er forbudt. Det gælder for eksempel maling, benzin, taginddækning og vandrør. Danmark forbød som det første lande i verden også bly i haglpatroner. De blev forbudt til jagt i vådområder i 1986, og siden 1996 har enhver brug af blyhagl været ulovlig i Danmark. Nu er turen kommet til bly i riffelammunition, som bliver brugt til jagt på større dyr som rå-, då- og krondyr.

Gode og sikre alternativer

Fristen for den endelige udfasning af bly i riffelammunition er sat til 2024 for at sikre jægerne en rimelig overgangsfase, men Miljøstyrelsen opfordrer til, at de allerede nu går over til blyfri ammunition.

Der findes allerede en række gode, blyfrie alternativer på markedet, og der kommer løbende nye til. Forskning fra DCE – Aarhus Universitet har vist, at blyfri ammunition er fuldt ud så effektiv og sikker som den blyholdige. Forskerne bag undersøgelserne vurderer derfor, at der ikke er nogen tungtvejende grunde til at fortsætte med blyammunitionen.

Der er allerede gode muligheder for at skifte blyammunitionen ud med mere miljøvenlige alternativer. Foto: Niels Kanstrup

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *