Lokal ildsjæl fra Hirtshals cyklede fire dage i Frankrig for at samle penge ind til forskningen i sclerose

Jan Bruun Pedersen er en lokal ildsjæl fra Hirtshals. Han er netop hjemvendt efter fire hårde, varme og ikke mindst rørende dage i Frankrig – her har han cyklet fire dage i afgørende Tour de France-bjerge, eksempelvis Alpe d’Huez, for at samle ind til forskningen i sclerose. (se billeder fra turen nederst på siden)

Jan Bruun Pedersen har meget på hjertet efter en fantastisk tur i den gode sags tjeneste. Her cyklede 300 ryttere med, og de gjorde det, fordi de elsker at cykle, men også for at samle afgørende midler ind til forskningen i sclerose – og de 300 ryttere slår i år indsamlingsrekord.

I fællesskab har rytterne nemlig samlet mere end 7.200.000 kr. ind til forskningen, og her har Jan Bruun Pedersen har Hirtshals alene stået for mere end 76.000 kr. Det gør ham også til en af åres top-fundraisere på Cykelnerven. Så fantastisk flot.

Cykelnerven har siden 2014 samlet 40 millioner kroner ind til forskningen i sclerose: ”Det er stort at være en del af”, fortæller Jan Bruun Pedersen fra Hirtshals, der også er en af Cykelnervens topfundraisere

300 frivillige cykelentusiaster er netop hjemvendt fra de franske Alper, hvor de har cyklet nogle af de mest legendariske Tour de France-bjerge. Rytternes arbejde på den tohjulede er ikke kun for motionens skyld; de deltager nemlig i Scleroseforeningens cykelevent Cykelnerven, der samler penge ind til forskningen i sclerose. En af de frivillige ildsjæle er Jan Bruun Pedersen fra Hirtshals, og i samarbejde med de andre ryttere er det lykkes ham at samle 7.200.000 kroner ind – Jan selv har stået for mere end 76.000 kr. Et imponerende beløb, der betyder, at Cykelnerven siden 2014 i alt har samlet over 40 millioner kroner ind til forskningen i sclerose.

Cykelnerven er Scleroseforeningens årlige cykelevent, der hvert år tager udgangspunkt i årets Tour de France-bjerge. Cykelnerven sender hvert år hundredvis af dedikerede ildsjæle fra hele landet afsted mod de franske bjerge som afslutningen på et helt års træning og indsamling for en verden uden sclerose.

I år gik turen til de franske Alper, hvor bjerge som Alpe d’Huez, Col de la Croix-de-fer og Lacets de Mountvernier var på menuen de fire dage, hvor rytterne cyklede og samlede ind for en verden uden sclerose. Tour de France-bjergene i Frankrig var derfor guleroden efter et helt års hårdt arbejde og indsamling, hvor rytterne gennem f.eks. online indsamlinger, salg af produkter samt virksomheds- og højdemetersponsorater har formået at samle hele 7.200.00 kr. ind til forskningen. En af de ryttere, der har været med til at samle ind, og med sine indsamlede +76.000 kr. har været ekstraordinær god til at fundraise, er Jan Bruun Pedersen, der cykler på team Nordjylland.

Vi har snakke med Jan efter hjemkomsten, hvor pulsen efterhånden havde lagt sig lidt, og han fortalte, at særligt stemningen og fællesskabet er dét, der gør Cykelnerven til en fantastisk oplevelse udover det sædvanlige – og så endda i den gode sags tjeneste:

  • Det var en kæmpe oplevelse at køre med alle de andre Cykelnerver i Alperne. Det var en oplevelse, der bestemt ikke blev dårligere af, at man er en del af et større fællesskab af ryttere, hjælpere, mekanikere og mange flere, og ligegyldigt, hvem man snakkede med, oplevede jeg, at stemningen var i top, fortæller Jan Bruun Pedersen.

Ekstra støtte og vilje var kærkomment i hedebølgen
Under turen fra den 14. til 19. juni var Frankrig ramt af hedebølge. Det betød naturligvis, at rytterne i år havde den ekstra varme at kæmpe mod udover de mange højdemeter og hårnålesving. Med +40 grader hver dag, var der derfor brug for at finde den ekstra kampgejst og viljestyrke frem fra de allerinderste hylder.

Men også i den proces oplevede Jan, at fællesskabet gjorde en forskel:

  • Ligegyldigt, hvor meget folk led i varmen, var der altid et opmuntrende ”Er du okay” fra alle Cykelnervens medarbejdere der stod på bjergene og heppede på os, og alle hjælperne der stod klar med forfriskninger af alle slags heppede og støttede os hele vejen. Det var helt fantastisk at være med til at opleve det, siger han og dvæler lidt ved varmen i de franske Alper:
  • Det hårdeste for mig var også varmen på årets tur. Bevares, stigningerne var hårde nok i sig selv, men den ulidelige hede gjorde det endnu hårdere. Specielt Croix-de-Fer, vi kørte tredje dag, var en hård nød at knække – med bjergets 29 kilometer opstigning i 40 graders varme kræver det altså sit at gennemføre.

Jans største sejr i Cykelnerven 2022 var nok, at han mere end indfriede sine egne forventninger. Det gælder både egne forventninger til den personlige præstation i Tour de France- bjergene, men endnu mere forventningerne til hans personlige indsamling.

Ny fundraising-rekord på Cykelnerven
Afslutningen på dette års Cykelnerven er ekstra mindeværdig, eftersom de 7.200.000 indsamlede i år medfører, at Cykelnerven runder et vigtigt hjørne; siden 2014 er der nemlig blevet samlet 40 millioner kroner ind til forskningen i sclerose. Beløbet er en helt fantastisk milepæl, der har gjort en kæmpe forskel for de mere end 17.000 danskere, der hver dag lever med sclerose.

Og dét flotte beløb har Jan Bruun Pedersen fra Hirtshals i den grad været med til at bidrage til. Han er nemlig blandt topfundraiserne på Cykelnerven 2022, da han i knapt et år har knoklet for at samle penge ind til forskningen i sclerose – og det har givet pote.

Jan har nemlig samlet mere end 76.000 kr. ind siden september 2021:

  • Jeg er stolt over og enormt glad for den store opbakning, jeg har fået i mit lokalområde og i min bekendtskabskreds. De har sammen ydet økonomisk støtte til forskning i sclerose, som langt overgik, hvad jeg havde forventet, fortæller Jan og forklarer, at det dog var hårdt og svært at komme ordentlig i gang med sin indsamling:
  • Det var rigtig hårdt i starten, men efterhånden, som bidragene begyndte at komme ind, blev det gradvist lettere. I starten var det også lidt grænseoverskridende, men argumenterne blev finpudset hen ad vejen, og jeg mødte stor forståelse hos de fleste, jeg henvendte mig til, men mødte også virkelig meget sympati for sagen.

Og der er da heller ikke noget at sige til, at Jan føler sig ”pavestolt over”, at han med sin indsats har været med til at skaffe mere end 7.2 mio. kroner til forskningen i sclerose.

  • Det er altså et resultat, vi og vore sponsorer godt kan være bekendt, siger nordjyden på allerbedste beskedne måde.

Rytternes indsamling har bidraget til fantastiske fremskridt inden for forskningen i sclerose
Kampen for en verden uden sclerose er også en fortælling om mange år med forskellige forskningssejre. For bare 25 år siden kunne sclerose ikke behandles, men de seneste par år er der sket fremskridt inden for forskningen. Fremskridt, der aldrig kunne være opnået, hvis ikke der var blevet doneret støttekroner til både danske og udenlandske forskere.

Og 2022 har været et ekstraordinært og banebrydende år for forskningen i sclerose. I januar fremgik det nemlig af et studie med mere end 10 millioner deltagere, at der er en sammenhæng mellem den såkaldte Epstein-Barr-Virus og multipel sclerose. Netop dette forskningsresultat er et, som flere tusinde danskere med sclerose tæt inde på livet har ventet på i flere år; for det kan formentligt betyde, at vi i fremtiden kan stoppe udviklingen af sclerose.

Den vellykkede forskning er blot et eksempel på, hvad de dedikerede ryttere på Cykelnerven har været med til at bidrage til økonomisk. Og det er resultater som dette, der giver dem motivationen, når benene syrer til og toppen af Tour-stigningen synes langt væk for rytterne.

Cykelnerven bliver afholdt hvert år i juni. Mange af rytterne har allerede meldt sig klar til Cykelnerven 2023, der igen finder sted i juni – som altid få uger inden, Tour de France-feltet skal kæmpe sig op ad bjergene. Ruten planlægges nemlig altid efter årets officielle Tour de France-rute, når denne offentliggøres i oktober. Der er dog allerede nu mulighed for at tilmelde sig Cykelnerven 2023.
 
Læs mere om Cykelnerven og tilmelding hertil på Cykelnerven.dk, og følg gerne med på Cykelnervens Facebook-side: https://www.facebook.com/cykelnerven  .

FOTO: Jacob Helbig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *