Fibernet vælter kabel-tv af bredbåndstronen.

Energi- og fibernetkoncerner, som udruller fibernet rundt om i landet, har i disse år travlt med at følge med efterspørgslen.

Danskernes tørst efter fibernet er nemlig større end nogensinde, og de seneste tal fra Energistyrelsen, opgjort efter 1. halvår 2021, viser, at 928.000 husstande og virksomheder har fibernet som adgangsvej til internettet.

Det gør fibernettet mere populært blandt danskerne end kabel-tv-net, som benyttes af 895.000 abonnenter, mens brugere af xDSL-bredbånd over det gamle kobbernet nu blot tæller 565.000. For kobbernettet er det mere end en halvering på blot seks år.    

Antallet af fiberabonnementer steg med 66.000 alene fra januar til juni i 2021. Det svarer til, at 370 nye husstande eller virksomheder kom på fibernettet hver dag i perioden.

– Gravemaskinerne er sat i højeste gear rundt om i landet, og vi knokler på højtryk som branche for at følge med den enorme efterspørgsel efter fibernet i disse år. Tallene fra Energistyrelsen er jo et år gamle, og vi kan bekræfte, at det kun er gået én vej siden, og det er fremad. Corona-krisen og den efterfølgende nedlukning af samfundet har med al tydelighed vist, at behovet for en moderne, hurtig og stabil digital infrastruktur er afgørende for, at danskerne kan få en hverdag til at fungere med distancearbejde, videomøder og masser af streaming, siger Thomas Woldiderich, branchechef i Tele & Fiberalliancen, der er en del af Green Power Denmark til Hirtshals-avisen.dk.

Om Tele & Fiberalliancen

Tele & Fiberalliancen er et branchefællesskab, som samler selskaber, der ejer, driver og anvender samfundskritiske fibernet og højhastighedsinfrastruktur.

Tele & Fiberalliancen er en del af Green Power Denmark.

Tallene understreger samtidig, at danskernes dataforbrug stadig er på himmelflugt, og det er især det kablede internet, der trækker læsset. Den trafikmængde, der går igennem kabler, er nemlig mere end fordoblet på tre år og er nu 7,5 gange større end det mobile dataforbrug.  I 1. halvår af 2021 var dataforbrug på fastnet således 5.571.429 terabytes (TB) mod mobil datatrafiks 736.530 (TB).

– Eksplosionen i datatrafikken til og fra de danske husstande fortsætter. Vi downloader, uploader, streamer og holder flere videomøder end nogensinde før, men fiberteknologien tilbyder næsten ubegrænset datakapacitet og er derfor bygget til at kunne håndtere presset. Der er derfor ingen kø og flaskehalse på den digitale motorvej, som fibernettet er for datatrafik, fortæller Thomas Woldiderich.

Energistyrelsens temperaturmåling på danskernes digitale hverdag viser dog også, at det ikke er alle digitale tjenester som har vokseværk. For eksempel fortsætter danskernes brug af SMS med at falde på 10. år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *